Το αφέψημα άγριας λεβάντας είναι ένα χαλαρωτικό και τονωτικό συνάμα τσάι που μπορεί να βοηθήσει στο άγχος, την αϋπνία, τη δυσπεψία αλλά και στους πονοκεφάλους.
Το βότανο δρα επίσης ως αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο και αναλγητικό.
Βοηθά στη ναυτία, μειώνει συμπτώματα άσθματος, ενώ απαλύνει τα συμπτώματα γρίπης και βρογχίτιδας.
Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στο παρελθόν ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις σε δαγκώματα από ζώα και φίδια και σε τσιμπήματα εντόμων.
Το αυτοφυές βότανο της Άγριας Λεβάντας μαζεύεται την Άνοιξη, σε παρθένο λόφο της Ερμιόνης με έντονη βιοποικιλότητα, με το χέρι και αποξηραίνεται με φυσικό τρόπο.
Η διαθέσιμη ποσότητα είναι μικρή καθώς δεν είναι προϊόν καλλιέργειας αλλά προστατευόμενο δασικό είδος.
Συνοδεύεται στη διακίνησή του από ειδική άδεια του Δασαρχείου Αργολίδας καθώς και από την άδεια Οικοτεχνίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον ιδιότητες βάσει Πανεπιστημιακών ερευνών
Το φυτό είναι γνωστό ότι αυξάνει την ροή της χολής και εισρέει στο έντερο θεραπεύοντας χολικές καταστάσεις.
Επιπλέον η άγρια λεβάντα έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως αντιδιαβητικός παράγοντας στην Ισπανία και περιλαμβάνεται σε μερικά εμπορικά αντιδιαβητικά παρασκευάσματα βοτάνων.
Φρέσκα φύλλα και άνθη εφαρμόζονται στο μέτωπο για την ανακούφιση των πονοκεφάλων και των αρθρώσεων για τη θεραπεία του ρευματικού πόνου σύμφωνα με σχετικές μελέτες του Πανεπιστημίου King Saud University, Abha Saudi Arabia.
Σύμφωνα με μελέτες του National Cancer Institute (NCI), Bethesda, USA η περιγλυκολική αλκοόλη, μια ένωση που αποστάζεται από άγρια λεβάντα, αλλά βρίσκεται και στα κεράσια, στη μέντα και στους σπόρους σέλινου, διαθέτει αντικαρκινικές δραστηριότητες και συντελεί στη χημειοπροφύλαξη και τη θεραπεία του καρκίνου.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του φυτού τεκμηριώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Saurashtra University, India.
Η μείωση της χοληστερόλης του ορού από το φυτό τεκμηριώθηκε από το University of Wisconsin, Madison USA.
Στη Χιλή, το τσάι χρησιμοποιείται για να προκαλέσει ή να αυξήσει την εμμηνόρροια ροή σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου University of Santiago of Chile.
Οι γαστρο-προστατευτικές επιδράσεις από τα έλαια του βοτάνου τεκμηριώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Università di Parma, Italy. Διότι αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών και την κινητικότητα την εντέρων (σε γαστρική ατονία και μετεωρισμό, κακή χώνεψη).